- چهارشنبه 1 شهریور 1396 - 15:02
- کد خبر : 19300
- آخرین مقالات صنعت و تاسیسات » پرتال جامع صنعت تاسیسات » مقالات انرژی

آب به عنوان عنصر حیات نه تنها برای حیات انسانها بلکه برای حیات صنعت و تکنولوژی نیز مورد نیاز است و بخشهای مختلف صنعتی علل الخصوص معادن به آب نیازمندند. و در صنایع معدنی مختلف بسته به سیستم کاری و شرایط آن میزان مختلفی از آب مصرف میشود.
آب به عنوان عنصر حیات نه تنها برای حیات انسانها بلکه برای حیات صنعت و تکنولوژی نیز مورد نیاز است و بخشهای مختلف صنعتی علل الخصوص معادن به آب نیازمندند. و در صنایع معدنی مختلف بسته به سیستم کاری و شرایط آن میزان مختلفی از آب مصرف میشود.
مصرف آب در استخراج معادن
برای استخراج هر تن زغالسنگ بهطور متوسط ۰۱۴/۰ مترمکعب آب مصرف میشود که اگر مقدار استخراج از معدن ۲۰۰۰۰۰۰ تن در سال باشد مقدار مصرف آب در معدن حدود ۲۸۰۰۰ مترمکعب در سال است.
اگر تعداد ۵۰۰ نفر کارگر در معدن مشغول به کار باشند سرانه مصرف کارگران ۳۰۰۰۰ مترمکعب در سال است. بنابراین مقدار مصرف آب در معدن زغالسنگ طبس حدود ۵۸۰۰۰ مترمکعب در سال است.
بنابراین مقدار مصرف آب برای نیروگاه و کارخانه زغال شویی طبس حدود ۸۸۴ و ۱۶۷۷ مترمکعب در ساعت (حدود ۳۴/۶ و ۴/۱۳ میلیون مترمکعب در سال) به ترتیب برای سیستم یک طرفه و چرخشی تخمین زده میشود. شکل ۱۱ مقدار مصرف تقریبی آب در کک سازی طبس را نشان میدهد
تکمیل فرمهای مصرف آب
بهرام شکوری رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران درباره اقدامات این کمیسیون برای مقابله با بحران کم آبی، اظهار کرد: کمیته آب برای بررسی این موضوع تشکیل شد. در واقع یکی از بحثهای زیرساختی ما موضوع آب است.
وی گفت: در این زمینه با کمیسیون آب و صنایع، برنامههای مشترکی داشتیم تا بتوانیم با توجه به مشکلات موجود در کشور، بحث آب را به درستی مدیریت کنیم.
به گفته شکوری، یکی از بحثهای ما در این زمینه، کمبود اطلاعات دقیق از میزان آب مصرفی در معادن و صنایع معدنی است. در نتیجه به دنبال آن هستیم تا فرمهایی را با همکاری انجمنهای صنفی از جمله خانه معدن، توزیع و آنها را تکمیل کنیم. در واقع با استفاده از این فرمها میتوانیم اطلاعات دقیقی از میزان مصرف امروز آنها و همچنین میزان مصرف آینده داشته باشیم.
رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران در ادامه بیان کرد: ما تا زمانی که ندانیم صنعت به چه میزان آب برای رشد نیاز دارد بیتردید با مشکل روبهرو خواهیم بود.
در این زمینه اقداماتی شده است که امیدوار هستیم نتایج خوبی داشته باشد.
طرح جامع آب در مس
در همین راستا، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس به «طرح جامع آب» و انجام پروژههای مختلف در این زمینه اشاره کرد و گفت: این طرح با هدف افزایش بهرهوری و استفاده بهینه از آب در مس منطقه کرمان انجام شده و مشتمل بر پروژههای تصفیهخانه بند انحرافی، ساخت سد آبی و تیکنرهای خمیری است.
احمد مرادعلیزاده با مهم خواندن پروژههای تیکنرهای خمیری که تاثیر و منافع زیستمحیطی، اقتصادی و اجتماعی برای شرکت مس دارد، افزود: با اجرای این پروژه، از هدررفت ۶ میلیون مترمکعب آب در سال جلوگیری میشود و همچنین با کاهش حجم سد رسوبگیر، تخریبهای زیستمحیطی و کاهش مصرف انرژی به حداقل میرسد.
مدیرعامل شرکت مس با تاکید بر اینکه با اجرای «طرح جامع آب» در مس منطقه کرمان، بهرهوری افزایش یافته، اظهار کرد: در حال حاضر، متوسط مصرف آب در صنایع مس دنیا ۵/۶میلیون مترمکعب است که ما در سرچشمه به همین سطح رسیدهایم و اکنون ریکاوری آب در سرچشمه ۷۰درصد است.
مرادعلیزاده با اشاره به تجربه موفق شرکت مس در افزایش بهرهوری آب تصریح کرد: «طرح جامع آب» تجربه بسیار بزرگ و خوبی برای شرکت مس بود و همینجا اعلام میکنم حاضر به انتقال این تجربه هستیم.
مدیرعامل شرکت مس در بخش دیگری از سخنانش به جزییات طرح انتقال آب از خلیجفارس، اشاره و اظهار کرد: این طرح، یکی از مهمترین طرحهای ملی است که با هدف شیرینسازی و انتقال آب به میزان ۱۵۰ میلیون مترمکعب به صنایع استانهای کرمان و یزد و با مشارکت شرکت مس، گلگهر سیرجان و مجتمع معدنی چادرملو در حال انجام است.
مرادعلیزاده با بیان اینکه این طرح در ۳فاز انجام خواهد شد، افزود: در فاز نخست با شیرینسازی آب خلیجفارس ۱۵۰ میلیون مترمکعب آب انتقال مییابد که از این میزان ۴۰ میلیون مترمکعب به استان هرمزگان اختصاص مییابد و بقیه به استان کرمان و یزد منتقل میشود.
مدیرعامل شرکت مس گفت: پس از تکمیل فاز نخست این طرح، در فاز دوم و سوم با افزایش ظرفیت شیرینسازی و انتقال آب به میزان ۳۵۰ میلیون مترمکعب در سال، تلاش خواهیم کرد استانهای مرکزی کشور بهویژه استان اصفهان از این طرح بهرهمند شوند تا زمینههای تولید پایدار برای صنایع کشور فراهم شود.
چندی پیش مرادعلیزاده با اعلام این خبر که بهرهوری آب در سرچشمه بیش از ۷۵درصد است، اظهار کرد: خوشبختانه در شرایط بسیار خوبی قرار داریم اما این میزان به دلیل بحران آب موجود در استان یزد و کرمان کافی نیست. وی همچنین درباره میزان آب مصرفی گفت: صنعت مس در سرچشمه، میدوک، سونگون و خاتونآباد، حدود ۲۲میلیون مترمکعب آب مصرف میکند اما میتوان این میزان را کاهش داد.
وی ادامه داد: میزان آب مصرفی میتواند قیمت تمام شده مس را افزایش دهد البته قیمت فعلی ما رقابتی است اما آب برای ما نقطه بحرانی است.
نظرات