- پنجشنبه 19 مرداد 1396 - 12:51
- کد خبر : 31449
- پیشخوان » صنعت تاسیسات

دستور بانک مرکزی به بانکهای عامل برای کاهش نرخ سود بانکی، اگرچه در عمل با مقاومت بانکها مواجه میشود و آنها با اتکا به یکسری تبصره ها و آیین نامه ها این دستورالعمل های صوری را دور می زنند، اما در عمل تاثیر روانی بر بسیاری از بازارها به جای میگذارد و باعث میشود برخی از بازارها دچار تلاطم شوند.
دستور بانک مرکزی به بانکهای عامل برای کاهش نرخ سود بانکی ، اگرچه در عمل با مقاومت بانکها مواجه میشود و آنها با اتکا به یکسری تبصره ها و آیین نامه ها این دستورالعمل های صوری را دور می زنند، اما در عمل تاثیر روانی بر بسیاری از بازارها به جای میگذارد و باعث میشود برخی از بازارها دچار تلاطم شوند.
به گزارش گروه صنعت تاسیسات ویکی پی جی به نقل از «صما» بازار اجاره مسکن از جمله بازارهایی است که ازسیاستهای پولی ومالی نظام بانکی تاثیرمستقيمي میگیرد ، چه اینکه به محض قصد مسوولان بانکی برای کاهش نرخ سود بانکی، موجران نیز فورا دست به کار میشوند و در روند اخذ اجاره بهای ملک تغییر رویکرد میدهند و به جای دریافت مبلغ ودیعه، ترجیح میدهند که به سمت دریافت اجاره بهاء چرخش پیدا کنند.
در این زمینه منصور غیبی ،کارشناس حوزه مسکن در گفتوگو با خبرنگار «صما» برتایید اینکه تغییر نرخ سود بانکی یکی از مولفه های اثرگذار در نرخ اجاره بها است تاکید میکند: اصولا اگر بانکها نرخ سود خود را کاهش دهند ، به تناسب این اقدام نیز موجران در دریافت اجاره بهای خود از مستاجران تغییر رویه میدهند و ترجیح میدهند که به جای دریافت مبلغ ودیعه نسبت به دریافت اجاره بهای نقدی اقدام کنند.
تصور غلط درباره تاثير كاهش نرخ سود بر اجاره بها
وی با یادآوری این موضوع که برخلاف تصور کاهش نرخ سود بانکی سبب افزایش اجاره بهای مسکن نمی شود تاکید میکند: برخی میپندارند که کاهش نرخ سود بانکی نقش تاثیرگذار و مستقیمی در افزایش نرخ اجاره بهای مسکن دارد و این پیش فرض نادرست درحالی است که میتوان گفت که تغییرات مربوط به نرخ سود بانکی صرفا باعث تغییردر فرمول دریافت اجاره بهای مسکن میشود.
این کارشناس حوزه مسکن با طبیعی خواندن تغییرات رفتار موجران برای دریافت نرخ اجاره بها دربرابر تغییرسیاستهای پولی وبانکی می گوید: باتوجه به اینکه دریافت اجاره بها برای بسیاری از مالکان حکم یک بستردرآمدزایی دارد ،بنابراین می توان گفت که مالکان محق هستند که در روش دریافت اجاره بهای خود تغییر رفتار انجام دهند.
وی گفت: درسالهای گذشته، عموما اولویت اصلی موجران برای تمدید قراردادهای اجاره ،اخلاق و منش مستاجران بود و توان مالی آنها برای پرداخت اجاره بها اولویت دوم بود، اما درحال حاضر با توجه به شرایط اقتصادی خانوارها، توان پرداخت اجاره بهای مستاجران به یکی از پارامترهای اصلی برای مالکان مبدل شده است.
این کارشناس مسکن تاکید کرد: ازاین رو با کاهش نرخ سود بانکی،ممکن است که سپرده گذاری مبالغ اجاره بها برای دریافت سود ماهیانه ،حاوی سود چشمگیری نباشد و ازاین رهگذر مالکان ترجیح می دهند که با جابه جایی مستاجران خود، واحدهای درمعرض اجاره خود را به افرادی اجاره دهند که توانایی پرداخت ماهیانه اجاره بها را داشته باشند.
غیبی همچنین با یادآوری این موضوع که نباید تصور شد تغییرسیاستهای پولی مالی باعث افزایش نرخ اجارهبها میشود تاکید کرد: براساس عرف بازار مسکن،عموما نرخ اجاره بها به صورت سالیانه حدود ده الی پانزده درصد رشد دارد وکاهش نرخ سود بانکی صرفا در تغییر نحوه دریافت اجاره بها نقش دارد.
کاهش نرخ سود بانکی تاثیری بر بازار اجاره بها ندارد
همچنین بابک حاجیان ازکارشناسان حوزه مسکن اما نظری دیگری دارد و براین باور است با توجه به اینکه سیاستهای پولی ومالی نظام بانکی درعمل ازسوی بانک ها اجرایی نمی شود و آنها به مصوبات بالادستی عموما تمکین نمیکنند از این رو نمی توان پذیرفت که کاهش نرخ سود بانکی درعمل تاثیری برروی بازار اجاره بها به جای بگذارد.
او درگفت وگو با خبرنگارصما می گوید: تجربه ثابت کرده است که بانکهای عامل به مصوبات بانک مرکزی اعتنایی نمی کنند ودرعمل با یکسری تدابیر و نیزمصوبه ها وشیوه نامه اقدام به دورزدن این نوع مصوبات می کنند، بنابراین نمی توان مدعی شد که این مصوبات تاثیرات چندانی بربازار اجاره باقی می گذارد.
این کارشناس اقتصاد مسکن با تاکید براینکه شرایط کلان اقتصادی ونیز میانگین نرخ قیمت مسکن نقش تعیین کننده ای در کنترل بازاراجاره دارد خاطرنشان ساخت: تجربه ثابت کرده است که رفتاربازار اجاره تاثیرمستقیمی از نوسانات قیمت مسکن می گیرد وهرزمان که قیمت مسکن افزایش یافته است به تناسب آن نیز نرخ اجاره بها رشد داشته است و با این رویکرد نمی توان گفت که مصوبات وسیاستهای بانکی در اجاره بها نقش تعیین کننده ای دارند.
نظرات