
کارشناس عمران و محیطزیست به لزوم تغییر الگوی مصرف اشاره کرد و گفت: « آب در ایران اصولی مصرف نمیشود و رویه استفاده از آن هنوز به شیوه سنتی است درحالی که کارشناسان و پژوهشگران حوزه محیطزیست معتقدند الگوی مصرف را باید هرچه سریعتر تغییر داد.
کارشناس عمران و محیطزیست به لزوم تغییر الگوی مصرف اشاره کرد و گفت: « آب در ایران اصولی مصرف نمیشود و رویه استفاده از آن هنوز به شیوه سنتی است درحالی که کارشناسان و پژوهشگران حوزه محیطزیست معتقدند الگوی مصرف را باید هرچه سریعتر تغییر داد.
به گزارش گروه صنعت تاسیسات ویکی پی جی به نقل از پیام ساختمان، مصطفی بهرامیسامانی، افزود: آموزش و فرهنگسازی برای مصرف بهینه ضروری است. در بخشی دیگر واردات فناوری نیز در این حوزه میتواند بسیار کمک کند؛ وسایلی مانند ماشین لباسشویی، ظرفشویی، شیرآلات مدرن و تصفیه خانگی با نرخ مناسب به طوری که در دسترس عموم قرار بگیرد از دیگر راههایی است که میتواند بر حفظ آب در منازل موثر باشد.»
سازمان زمینشناسی امریکا براساس آخرین مطالعه خود توضیح داد: در کره زمین ۱/۳۳۲ میلیارد کیلومتر مربع آب وجود دارد و به طور دقیقتر میتوان گفت ۷۲درصد سطح زمین با آب پوشیده شده است. با وجود این، ۹۷درصد آنها آبشور اقیانوسها را تشکیل میدهند.
در این پژوهش مشخص شد برزیل، روسیه، کانادا، اندونزی، چین و کلمبیا بیش از ۵۰درصد آبهای شیرین جهان را در خود جا دادهاند.بین توان تامین آب و شدت تقاضا در جهان خلأیی وجود دارد که بحرانآفرین است. هنگامی که این بیتعادلی با مجموعه راهکارهای مدیریتی قابل مهار نباشد زبان تفاهم در بخش آب به زبان جنگ تغییر خواهد کرد؛ چه در بعد محلی و چه در بعد ملی و جهانی.
آخرین برآوردهای یونسکو و فائو از چرخه آب در کره زمین نشان میدهد که متوسط بارندگی سالانه ایران ۲۵۱ میلیمتر است که اختلاف قابلتوجهی با متوسط بارندگی هر یک از قارهها دارد و تنها با بارندگی کشورهای نیمهخشک و صحرایی برخی از قارهها قابل مقایسه است.
متوسط سالانه ریزشهای جوی در ایران ۴۱۳میلیارد مترمکعب است درحالی که وسعت ایران ۱/۱درصد مساحت خشکیها و ۳۵/۳درصد مساحت قاره آسیا است.
حجم ریزشهای کشور فقط ۹/۳۷درصد از کل ریزشهای جوی خشکیهای کره و ۲۹/۱درصد حجم بارشهای قاره آسیا است. متوسط سالانه تبخیر واقع در ایران حدود ۷۰ تا۷۱درصد بارندگی سالانه برآورد شده که فقط قاره افریقا با ۷۹درصد و استرالیا با ۸۰درصد تبخیر در شرایط نامساعد نزولی همنسبت با ایران هستند.
مدیریت مصرف و حفظ همین منابع برای آیندگان اهمیت بسیاری دارد. در حالی که هر سال قوانین و مقرراتی برای حفظ و بهرهبرداری از آب در کشور تدوین میشود، هنوز به نتایج مثبتی نرسیدهایم.
بهرامیسامانی درباره ضرورت آگاهیرسانی به خانوادهها برای حفظ و مصرف بهینه اظهار کرد: «درحالحاضر افزایش آگاهی خانوادهها از خطر کمبود آب در آینده در اولویت قرار دارد. سازمانهای مرتبط مانند حفاظت محیطزیست، جهاد کشاورزی و وزارت نیرو با تبلیغات گسترده با استفاده از وسایل ارتباط جمعی و شبکههای مجازی اهمیت آب و تغییر شیوه مصرف با روشهای ساده میتوانند نخستین گام از یک مسیر طولانی را بردارند و بعد از آن با شیوههای مدیریتی برای حفاظت از منابع آبی برنامهریزی کنند.»
او افزود: «با توجه به گرم شدن هوا یکی از نکات با اهمیت، استفاده از آبهای خاکستری مانند آبهای مصرفی برای شستوشو است. این آبها را میتوان با فناوری مدرن و ارزان در خانه برای آبیاری باغچه و گیاهان دوباره استفاده کرد. در این روش سیستم فاضلاب حمام و آشپزخانه و سرویسهای بهداشتی جدا و وارد مخزنی میشود، از فیلترهایی عبور میکند و از آن به ویژه در آبیاری باغچه و مصارف دیگر استفاده میشود.»
آب برای زندگی ضروری است و منبع کلیدی برای سلامتی انسانها است.حدود ۱/۲ میلیارد انسان در جهان به آب آشامیدنی قابل اطمینان دسترسی ندارند. اجلاس جهانی توسعه پایدار در سال۲۰۰۲میلادی اجرایی کردن اهداف و برنامهریزیهای کنفرانس ریو را در دستور کار قرار داد و ۵ محور آب، انرژی، سلامت، کشاورزی و تنوعزیستی را به منزله اصل برگزید.
سال ۲۰۰۳ میلادی با نام «سال جهانی آبهای شیرین» بیانگر اهمیت آب به ویژه آبهای شیرین در حیات بشر و سایر جانداران و استفاده بهینه و پایدار از این منابع است.ما در ایران با توجه به داشتن مرزهای آبی در شمال و جنوب از منابع باارزشی برخورداریم.
ایران دارای ۶حوضه آبریز اصلی و ۳۱حوضه آبریز فرعی است و متوسط دامنه تغییرات بارندگی در نقاط مختلف ایران بین ۲۰۰۰ میلیمتر در حوالی تالش تا کمتر از ۵۱میلیمتر در دشت کویر است. حدود ۷۲درصد بارندگی سالانه کشور به میزان ۲۹۶ میلیارد مترمکعب به صورت تبخیر از دسترس خارج میشود.
میانگین میزان آب ورودی به کشور از طریق رودخانههای مرزی سالانه حدود ۸ میلیارد مترمکعب است و میزان جریان سطحی ناشی از تخلیه چشمهها سالانه حدود۷/۱۰ میلیارد مترمکعب برآورد شده و کل جریانهای سطحی رودخانههای کشور حدود ۷/۹۹ میلیارد مترمکعب در سال و جمع تغذیه سفرههای آب زیرزمینی حدود ۵۱ میلیارد مترمکعب در سال است.
از کل جریان حاصل از باران موثر حدود ۳۶ میلیارد مترمکعب در دشتها نفوذ کرده و ۸۱ میلیارد مترمکعب به صورت جریان سطحی به رودخانهها جریان مییابد. برای مصرف بهینه آب در کشور میتوان از کشورهای موفق در این بخش الگوبرداری کرد.
بهرامیسامانی، کارشناس محیطزیست به یکی از کشورهای موفق در این زمینه اشاره کرد و گفت: «آلمان یکی از موفقترین کشورها است که در بسیاری از شهرهای آن آب تصفیهشده را از آب شستوشو جدا کردهاند. کشور ما نیز با توجه به بحرانی که چند سال است منابع آبی را تهدید میکند باید با تغییر الگوی مصرف به سوی استفاده درست از آب با جداسازی آب آشامیدنی و شستوشو پیش برود.»
او افزود: «متاسفانه بسیاری از مردم و حتی مسئولان بحران آب را جدی نگرفتند. این در حالی است که منابع آبی روز به روز کاهش پیدا میکند و خشکسالی ایران را فرامیگیرد. آن زمان است که دیگر برنامهریزی و مدیریت اثری ندارد. مدیران و مسئولان نسبت به سالهای قبل حساستر شدهاند اما کافی نیست و باید با پیگیری بیشتر در این حوزه عمل کنند.» بسیاری از کارشناسان معتقدند افزایش هزینههای مصرف آب میتواند به کاهش مصرف کمک کند.
نظرات