
با امضای قراردادی ۲۰ میلیون دلاری با کره جنوبی، توسعه تکنولوژی بسیار پیچیده مایعسازی گاز طبیعی و انتقال دانش فنی آن به ایران ایران به جمع ۴ کشور دارنده تکنولوژی مایعسازی گاز طبیعی میپیوندد.
به گزارش گروه انرژی ویکی پی جی به نقل از روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران، دکتر سعید پاکسرشت، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران که در نشست خبری امضای توافقنامه همکاری فناوری بین دو کنسرسیوم ایرانی و کرهای در خصوص دانش فنی واحدهای کوچک LNG از نوع ISO Container با حضور دکتر علی وطنی، معاون علمی- پژوهشی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و دکتر منصور بزمی، معاون فناوری و روابط بینالملل پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، سخن میگفت،
وی با اشاره به این که بر اساس مفاد این توافقنامه، در پایان، مالکیت این دانش فنی متعلق به طرفین قرارداد است، تصریح کرد: این قرارداد بسیار مهم، ایران را به جمع ۴ کشور دارنده این تکنولوژی وارد خواهد کرد.
دکتر پاکسرشت با بیان این که شرکت ملی گاز ایران مدتهاست برای دستیابی به دانش فنی «مینی ال ان جی» برنامهریزی کرده و اقداماتی را نیز در این زمینه انجام داده است، تصریح کرد: یکی از این اقدامات، تاسیس «انستیتو مینی ال ان جی» در دانشگاه تهران است؛ انستیتویی که از نتایج سیاستهای وزارت نفت برای همکاری نزدیک با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی است.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران با اشاره به این که مقیاس واحدهای «مینی ال ان جی» در ظرفیتهای کمتر از ۳۰۰ تن در روز است، به توضیح مهمترین کاربردهای آن پرداخت و گفت: یکی از مهمترین کاربردهای «مینی ال ان جی» گازرسانی به نقاط دوردست است که در این مجتمعهای کوچک، در طول ماههای گرم سال میتوان گاز را به مایع تبدیل و هنگام ضرورت در روزهای سرد زمستان تبخیر و به شبکه گاز رسانی تزریق کرد.
وی در ادامه افزود: این واحدهای نسبتاً کوچک میتوانند حتی در زمانی از فصل سرما که میزان مصرف نسبت به تولید و عرضه از مبادی اصلی کاهش نسبی مییابد، مازاد گاز را از خطوط لوله دریافت و به مایع تبدیل و ذخیره کنند تا به این ترتیب، ذخیره مخازن «ال ان جی» بازسازی و حفظ شود.
دکتر پاکسرشت در بخش دیگری از سخنان خود گفت: بر اساس این توافقنامه، قرار است از هر دو طرف نفراتی برای شکلگیری کار در بخشهای فنی، عملیاتی و طراحی مبادله شوند که روش کار چنین خواهد بود؛
وی با اشاره به این که پیشبینی شده شرکتهای سازنده تجهیزات از هر دو کشور در این کار حضور یابند، گفت: این بحثی کاملاً جدی و مورد تاکید هیأت ایرانی بوده است؛ چراکه هدف اصلی ما، توانمندسازی شرکتهای سازنده تجهیزات داخلی است .
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران با بیان این که انتظار داریم در این ارتباط شرکتهای ایرانی بتوانند خود را نشان داده و از تجربیات جهانی بهرهمند شده و ظرفیت های خود را ارتقاء دهند اظهار کرد: در این زمینه دو کشور ایران و کره جنوبی، شرکتهای کشور متبوع خود که سازنده تجهیزات کلیدی در این زمینه هستند و قرار است در این کار، همکاری کنند را شناسایی کردهاند.
وی با اشاره به این که سرمایهگذاری این پروژه در کره جنوبی از سوی بخش دولتی کره جنوبی و در ایران از سوی شرکت ملی گاز ایران تامین می شود، تصریح کرد: برآورد شده هر یک از طرفین، حدود ۱۰ میلیون دلار در این پروژه سرمایهگذاری کنند.
دکتر پاک سرشت با بیان این که قرار است دانش فنی حاصل از انجام این کار، میان دو کشور به صورت مشترک باشد، خاطرنشان ساخت: این که سهم هر یک از کشورها در اجزای تکنولوژیکی چه میزان باشد، از سوی کمیته راهبری که قرار است شکل بگیرد، تعیین می شود.
به گفته پاکسرشت، در این توافقنامه همچنین آمده که اگر هر یک از این دو کشور بصورت اختصاصی بازاری را پیدا کنند، یک سهم ترجیحی ویژه از آن خواهند داشت.
وی یکی از مزیتهای این توافقنامه را امکان بازاریابی بین المللی عنوان کرد و افزود: با توجه به این که کره جنوبی، منابع گازی قابل توجهی ندارد امید میرود ثمرات این توافقنامه به داخل کشور برگردد و ما بتوانیم از این فناوری هم برای تولید «ال ان جی» در مقیاس کوچک در ایران استفاده کنیم و هم از قابلیت تیم کره جنوبی برای بازاریابی بین المللی سود ببریم.
پاک سرشت ادامه داد: با توجه به سرمایه گذاری که قرار است ایران در این طرح انجام دهد، بنابراین حداقل کف ۲۵ درصد سود حاصل از بازاریابی بینالمللی را خواهد داشت که این رقم میتواند تا ۷۵ درصد افزایش پیدا کند.
تحویل تکنولوژی به ایران
دکتر پاکسرشت در پایان در خصوص این که آیا این تکنولوژی و تجهیزات پس از چهار سال به ایران منتقل و تحویل داده میشود، اظهار داشت: در این همکاری فنی چهارساله قرار است دانش فنی واحدهای کوچک «ال ان جی» از نوع ایزو کانتینر توسعهیافته و نمونهای از آن ساخته شده و مورد تست و ارزیابی قرار گیرد.
وی ظرفیت این واحد را ۱۵ تن در روز عنوان کرد و درباره حجم این سازه اظهار داشت: این سازه در ۳ یا ۴ کانتینر با طول ۱۲ متر و ارتفاع ۳ تا ۴ متر قابل حمل است. پکیج مایعسازی در یک کانتینر، سیستم تصفیه بین یک یا ۲ کانتینر (با توجه به نوع خوراک متفاوت است) و سایر تجهیزات هم میان یک و یا حداکثر ۲ کانتینر جای میگیرند.
به گفته مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران، کنسرسیوم طرف کرهای با مدیریت شرکت Oceanus بوده و ریاست کنسرسیوم طرف ایرانی نیز با شرکت ملی گاز ایران بوده و اعضای آن، انستیتو LNG دانشگاه تهران (ILNG) و پژوهشگاه صنعت نفت (RIPI) به همراه تعدادی از شرکتهای سازنده تجهیزات و شرکت مهندسی و اجرا هستند.
در مراسم امضای این توافقنامه که در تاریخ ۸ ژوئن (۱۸ خردادماه ۹۶) در دفتر شرکت Oceanus در شهر بوسان کره جنوبی برگزار شد، از طرف کنسرسیوم کرهای، مدیرعامل شرکت Oceanus، مدیر مرکز تحقیقات KITECH و نایبرییس KoGas Tech و از طرف هیأت ایرانی، دکتر پاکسرشت، دکتر وطنی، رییس انستیتو LNG و دکتر بزمی، قائممقام پژوهشگاه صنعت نفت توافقنامه مذکور را امضا کردند.
نظرات