سیستم های برودتی تراکمی از مرسوم ترین نوع سیستم های سرمایشی و سیستم های برودتی هستند که به منظور ایجاد برودت و سرما در تجهیزات مختلف و با مصارف مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
ساختار سیستم های برودتی تراکمی (سیکل تبرید) دارای چهار عنصر اساسی است، برای مثال در سیستم تهویه مطبوع مرکزی GHP ( gas heat pump ) تجهیزات زیر وجود دارند.
یک کمپرسور که توسط یک محرک به حرکت در میآید و گاز درون چرخه بسته را متراکم میکند.
یک شیر انبساط که گاز متراکم شده را منبسط کرده و با این عمل گرمای محیط اطراف را جذب میکند.
یک مبدل حرارتی با نام کندانسور که گاز متراکم شده در کمپرسور را خنک میکند و این گرما را به محیط اطراف انتقال میدهد و
یک مبدل حرارتی دیگر به نام اواپراتور که گرمای مورد نیاز عمل انبساط گاز در شیر انبساط را از محیط اطراف خود (همان محیطی که میخواهیم خنک کنیم) جذب میکند.
این ادوات ساختار اساسی یک سیکل تبرید (چرخه تبرید) را تشکیل میدهند و طبق توضیحاتی که در ادامه بیان میشود خواهید دید که به این ترتیب گرما از یک محدوده گرفته شده و به محدوده دیگری که همان هوای آزاد است انتقال داده میشود.
همانند تمامی دستگاههایی که بر اساس قوانین فیزیک کار میکنند جهت ادامه عملکرد پایدار و مطمئن نیاز به تجهیزات دیگری خواهد بود تا انتظارات به خوبی برآورده شوند و دستگاه با انعطافپذیری با شرایط به درستی به کار خود ادامه دهد.
این چرخه در تمامی دستگاههای تولید سرما (منظور از تولید سرما در واقع همان جذب گرما از محیط پیرامون است) مشترک است و تفاوتهایی که سیستمهای مختلف با یکدیگر دارند مربوط به نوع توان ورودی، بازدهی چرخه تبدیل سیکل تبرید ، نحوه کنترل ومسائل جانبی آنها است.
آشنایی با ادوات سیکل تبرید :

ترموستات ضد یخ :
ترموستات ضدیخ به عنوان نوعی کنترل حد و برای ایمنی تجهیزات سرمایش و تهویه مطبوع به کار می روند. بنابراین در روند کار کرد معمول دستگاه موثر نیستند. بلکه تنها وقتی وارد عمل می شوند که دمای سیستم پایین تر از حد تنظیم شده و مقرر باشد. به عنوان مثال در هواساز ها موجب بسته شدن دمپر هوای تازه و خاموش شدن فن می شود تا آب داخل کویل یخ نزند ویا در انواع چیلرهای ، حد پایین دمای آب را کنترل می کند ودر صورت کاهش بیش ازاندازه دما فرمان قطع کلی دستگاه را صادر می کند بر همین اساس خط فرمان تجهیزات ابتدا از مسیر ترموستات عبور می کند.
چنانچه تحت شرایطی، ترموستات محافظ از یخ زدگی عمل کند، مادامی که دگمه راه اندازی مجدد آن فشرده نشود، مدار همچنان در حالت قطع باقی خواهد ماند.
کنترل کنندهای فشار :
انواع کنترل کنندهای فشار
۱ . کنترل کننده فشار بالا
۲ . کنترل کننده فشار روغن
۳ . کنترل کننده فشار پایین
۴ . کنترل کننده فشارهای بالا و پایین
کنترل کننده های فشار در سیکل تبرید نیز همچون کنترل کننده های دما و در دو نوع ااکترو مکانیکی والکترونیکی کاربرد دارند. در طرحواره فانوسه ای که سوییچ عادی- بسته را باز می کند به قسمت دهش یک کمپرسور متصل شده است .
چنانچه فشار سیستم به حد تایین شده برسد ، فانوسه نیز تحت فشار سیال منبسط شده و سوییچ را باز می کند و سوییچ نیز می تواند برق تغذیه کمپرسور را قطع وآن را خاموش می کند در ظاهر کنترلر های فشار بالا دارای شاستی فشاری ریست است که در صورت عملکرد بایستی که دستی ریست شود تا مدار به کار خود ادامه دهد.
کلید فشار پایین نیز عملکردی مشابه کلید فشار بالا دارد با این تفاوت که حسگر این کنترل کننده به سمت فشار ضعیف کمپرسور متصل می شود و چنانچه فشار مکش کمپرسور، کاهش یابد مدار را قطع می کند. تیغه کنترل کننده فشار پایین نیز از نوع عادی- بسته است و دیگر تفاوت آن در این است که فاقد شاستی ریست است و در صورت عملکرد به صورت اتوماتیک عمل کرده و در صورت تامین فشار به حالت وصل مدار باز میگردد.
کنترل کنندهای دما و رطوبت :
ترموستاتها در سیکل تبرید به عنوان کلیدهای حساس به دما در انواع مختلف، پرکاربردترین کنترلکنندهای تجهیزات تهویه مطبوع محسوب میشوند. ترموستاتها بر مبنای ساختمان داخلی، محل نصب، نوع حسگر، مراحل قطع و وصل مدار، نحوه عملکرد، نوع کاربری در سیستمهای مختلف، دامنه تنظیم و شکل ظاهری در انواع گوناگونی تولید و مورد استفاده قرار میگیرند.
Advertisements

نظرات