
با توجه به اینکه گاز طبیعی به عنوان سوختی پاک در جهان شناخته میشود، سهم این نعمت خدادادی در سبد مصرف انرژی روز به روز در حال افزایش است به نحوی که بر اساس گزارش انجمن جهانی انرژی تا سال ۲۰۲۰ میلادی گاز طبیعی به عنوان بهترین گزینه برای سوخت جایگزین نفت خواهد بود.
به گزارش گروه انرژی ویکی پی جی به نقل از روزنامه گسترش صمت، از آنجایی که ایران یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر گازی جهان است، صادرات گاز ایران در تعاملات جهانی انرژی از جنبههای مختلف اقتصادی، سیاسی و بینالمللی بسیار تاثیرگذار و حائز اهمیت است و بر اساس اساسنامه، شرکت ملی صادرات گاز ایران، متولی قراردادهای صادرات گاز است و بخش بزرگی از جامعه هدف این شرکت کشورهای نیازمند گاز هستند، به عبارتی شرکت ملی صادرات گاز ایران از سالها پیش به عنوان نماینده ایران برای مذاکرات گاز در مجامع بینالمللی شناخته میشود.
در همین رابطه یکی از عمدهترین اهداف این شرکت کسب تراز تجاری بالا در بازارهای جهانی گاز به وسیله ترغیب سرمایهگذاران به مشارکت در پروژههای گازی و عقد قرارداد در پروژههای گازی و در نهایت دستیابی به تراز صادرات گاز مطلوب با توجه به جایگاه ویژه ذخایر هیدروکربوری ایران در جهان است.
در همین رابطه بر اساس آمارهای موجود، شرکت ملی صادرات گاز ایران در سال ۱۳۹۳ با نمایندگان حدود ۱۷۰ شرکت داخلی و خارجی درباره صادرات گاز به مذاکره و گفتوگو پرداخته است تا زمینههای تقویت، تعامل و همکاری مناسب تجارت گاز ایران را با دیگر کشورها و شرکتهای بزرگ جهان فراهم کند. بر اساس سیاستهای وزارت نفت، اولویت صادرات گاز ایران در مرحله نخست کشورهای همسایه و در مرحله بعدی و با توسعه صنعت (الانجی) ورود به سایر بازارها خواهد بود.
مذاکرات نهایی
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در جمع خبرنگاران درباره آخرین اخبار از صادرات گاز به کشورهای دیگر، اظهار کرد: روزهای گذشته مذاکرهای با عراق انجام و قرار شد این کشور (السی) باز کند تا صادرات به عراق انجام شود. همچنین مذاکرات با عمان پیشرفت خوبی کرده است.
به گزارش صمت، حمیدرضا عراقی در ادامه با اشاره به خط لوله ایرانشهر ـ چابهار، گفت: چابهار یکی از استراتژیکترین مناطق ایران است که قرار است به آن گازرسانی شود و صادرات گاز به پاکستان نیز از همین طریق خواهد بود. ممکن است این صادرات به صورت (سیانجی)، (مینی الانجی) یا (افالانجی) باشد. این خط به طور کامل اقتصادی است و برنامه زمانبندی آن دو ساله تعیین شده است.
وی در ادامه با بیان اینکه بر اساس برنامه ششم، ایران باید ۲۰۰ میلیون متر مکعب گاز صادر کند، درباره صادرات گاز به عراق، توضیح داد: چند روز پیش با عراق مذاکره کردیم و بانک مورد نظر در عراق برای مبادله پول مشخص شد و قرار شد کشور عراق السی باز کند تا صادرات گاز به عراق آغاز شود. ایران باید ۵۰ میلیون متر مکعب گاز در روز به عراق صادر کند. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: همچنین مذاکرات با عمان پیشرفت کرده و به محض اینکه به شرکت ملی گاز ابلاغ شود صادرات آغاز خواهد شد.
از سوی دیگر افغانستان پیشنهاد کرده که از گاز ایران استفاده کند. ما در حال بررسی هستیم که این پیشنهاد از سوی دولت افغانستان بوده یا از سوی بخش خصوصی این کشور. افغانستان میتواند بازار خوبی باشد. وی درباره صادرات گاز به گرجستان، بیان کرد: در این زمینه قراردادی بسته شده و آنها پول را واریز کردهاند و صادرات گاز از طریق ارمنستان به گرجستان انجام میشود.
عراقی با اشاره به نقش شرکت ملی گاز در مسائل زیستمحیطی، اظهار کرد: شرکت ملی گاز سازگار با محیطزیست است. یکی از اهداف مهم در سراسر دنیا این است که نیروگاهها را به گاز طبیعی وصل کنند. درحالحاضر همه نیروگاههای کشور از گاز طبیعی استفاده میکنند که جدا از مسائل زیستمحیطی از نظر اقتصادی به نفع کشور است. در سالهای گذشته ۴۷ درصد سوخت نیروگاهها میان تقطیر بوده که درحالحاضر به زیر ۱۰ درصد رسیده است.
گازرسانی به ۹هزارو۲۰۰روستا
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به گازرسانی به روستاها و شهرها، اظهار کرد: در این دولت بیشترین اهتمام برای گازرسانی به روستاهایی بود که از داشتن گاز محروم بودند که بودجه آن از طریق قانون بند «ق» تامین و به حدود ۹ هزار و ۲۰۰ روستا گازرسانی شد.
به طور کلی درحالحاضر ۲۳ هزار روستا از گاز برخوردارهستند و همین موضوع باعث جلوگیری از تخلیه روستاها و مهاجرت روستاها به شهرها شد.
وی با بیان اینکه بیش از ۹۶ درصد اقلام گازرسانی در کشور تولید میشود، تصریح کرد: در مسئله گاز بعد از خودکفایی به خوداتکایی که یک درجه بالاتر از خودکفایی است، میرسیم و به جایی خواهیم رسید که از نظر فناوری به خودمان اکتفا میکنیم. عراقی ادامه داد: همچنین شرکت ملی گاز نقش مهمی در ثروت کشور دارد و حداقل ۸ هزار میلیارد تومان در سال برای هدفمندی یارانهها میدهد.
وی با اشاره به گازرسانی به زاهدان، اظهار کرد: هیچ کس باور نمیکرد این امر انجام شود. همچنین گازرسانی از ایرانشهر به چابهار آغاز شده و گاز به چابهار هم میرسد. وقتی کار خوبی برای کشور میشود این انصاف نیست که نادیده گرفته شود؛ دولت نماینده ملتی است که مردم به آنها رای دادهاند و وظیفهاش هم خدماترسانی به مردم است.
وی افزود: وقتی دولت کار خوبی برای مردم انجام میدهد همه ما وظیفهمان است که این شادی و خوشحالی را به همدیگر تبریک بگوییم؛ همه میگفتند امکان رساندن خط لوله گاز به زاهدان در این زمان وجود ندارد اما ما این کار را انجام دادیم.
نصب روزانه ۱۰۰ علمک در زاهدان
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه هماکنون روزانه ۷۰ تا ۱۰۰ علمک در زاهدان نصب میشود، تصریح کرد: گازرسانی به نیروگاه زاهدان انجام شده اما بستر مناسب هم در نیروگاه برای استفاده از گاز باید آماده شود، قرار است این نیروگاه تا ابتدای خرداد آمادهسازیهای لازم را انجام دهد.
به گفته معاون وزیرنفت، قویترین دلیل برای وجود یک چیز، وجود همان چیز است؛ دلیل گازرسانی به زاهدان نیز، نصب علمکها، مشترک شدن برخی زاهدانیها و عملیاتی است که به این منظور به طور مداوم در حال انجام است.
عراقی با اشاره به اینکه کسی که سخنان ناآگاهانهای را زده یعنی شهد و لذتی که در کمک به مردم هست را متوجه نشده، گفت: گاز هم به زاهدان و هم به زاهدانیها رسیده است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درباره پالایشگاه ایلام۲، توضیح داد: در حال طراحی برنامهای هستیم که بتوانیم در این پالایشگاه بالادست و پاییندست را یکی کنیم. درحالحاضر بستر برای توسعه فاز دو پالایشگاه ایلام فراهم شده منوط به اینکه بالادست و پاییندست همزمان با یکدیگر باشند.
شکایت از ترکمنستان
معاون وزیر نفت در امور گاز همچنین از آماده بودن مدارک گازی ایران برای شکایت از ترکمنستان به دیوان بینالمللی داوری خبر داد و گفت: نرخ گاز، خسارتی که بابت قطع گاز در زمستان سال گذشته به ایران وارد کردند و کیفیت گاز ارسالی به ایران، ۳ مورد ادعاهای ایران است. مدارک ایران برای ارسال به دیوان بینالمللی داوری (ICC) آماده است.
این موضوع به ترکمنستان اعلام شد. به گفته عراقی، در صورت موافقت شرکت ملی گاز ایران و ترکمن گاز؛ این پرونده به داوری بینالمللی ارسال نمیشود. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اینکه ایران هماکنون گاز ترکمنستان را سوآپ میکند تا آنها دچار مشکلات مالی نشوند، تصریح کرد: در صورت توافق، واردات گاز از ترکمنستان براساس قرارداد ادامه پیدا میکند.
عراقی افزود: ترکمنستان همسایه ایران است و مشکلات به وجود آمده در ارسال گاز آنها به ایران، حقوقی است و ارتباطی به مراودههای کشوری میان ایران و ترکمنستان ندارد.
قرارداد ایران با ترکمنستان برای واردات گاز در سال ۱۹۹۷میلادی به مدت ۲۵ سال بسته شد و براساس آن خط لولهای به طول ۲۰۰ کیلومتر برای انتقال گاز ترکمنستان به ایران احداث شد. براساس این قرارداد ترکمنستان باید افزونبر ۲۳ میلیون مترمکعب گاز در روز به ایران صادر کند.
نظرات