
ايجاد صنعت پتروشيمی در ايران قدمتي ۵۰ ساله دارد و برنامه ریزی های بسیاری برای توسعه این صنعت در حال انجام است و در این راستا صنعت پتروشیمی ایران به ٥٥ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد.
ايجاد صنعت پتروشيمی در ايران قدمتي ۵۰ ساله دارد و برنامه ریزی های بسیاری برای توسعه این صنعت در حال انجام است و در این راستا صنعت پتروشیمی ایران به ٥٥ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد.
به گزارش گروه صنعت و معدن ویکی پی جی به نقل ازخبرگزاری شبستان، ايجاد صنعت پتروشيمی در ايران قدمتي ۵۰ ساله دارد و به دهه ۱۳۳۰ شمسي بر ميگردد. در اواخر اين دهه، وزارت اقتصاد وقت به منظور گسترش صنعت پتروشيمي در كشور، بنگاه شيميائي كشور را تأسيس نمود و شركت مزبور در سال ۱۳۳۷ طرح احداث كارخانه كود شيميایي مرودشت فارس را به اجرا گذاشت. ليكن از آنجا كه رشد اين صنعت نيازمند فعاليتهاي تخصصي گسترده تر و هماهنگ با صنعت نفت و گاز بود، به زودي ضرورت ايجاد سازماني براي توسعه و هدايت صنعت پتروشيمي مشهود شد و به همين سبب در سال ۱۳۴۲ شركت ملي صنايع پتروشيمی با مالكيت دولت و تحت پوشش شركت ملي نفت ايران تأسيس گرديد و كليه فعاليتهاي مرتبط با ايجاد و توسعه صنايع پتروشيمی در اين شركت متمركز شد.
بنابراین گزارش، پس از آن که تولید و صادرات نفت ایران در پی توافق اخیر اوپک در حال رکورد زدن است محصولات وابسته به صنعت نفت ایران از جمله صنایع پتروشیمی هم در تولید و صادرات در حال رکورد زنی هستند تا جایی که محصولات پتروشیمی ایران در دی ماه صادرات خود را به ۲۰ میلیون تن رسانده است. برنامه ریزی های بسیاری برای توسعه این صنعت در حال انجام است و در این راستا صنعت پتروشیمی ایران به ٥٥ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد.
این گزارش می افزاید: شانا در این زمینه به نقل از مرضیه شاهدایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نوشته است: “برای تکمیل طرحهای نیمهکاره تا پنج سال آینده باید ٢٠ میلیارد دلار سرمایهگذاری کنیم، این طرحها از دو تا ٣٠ درصد پیشرفت فیزیکی دارند که برای تکمیل آنها نیاز به سرمایهگذاری ٢٠ میلیارد دلاری است. طرح هایی را معرفی کردهایم و تا ١٠ سال آینده امیدواریم به ظرفیت تولید ١٥٠ میلیون تنی برسیم که سرمایهگذاری و به ظرفیت ١٥٠ میلیون تنی برسیم که برای رسیدن به این ظرفیت و اجرای این طرحها باید حدود ٥٥ میلیارد دلار سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی انجام شود.”
یادآور می شود: وند توسعه و تحول صنعت پتروشيمي در ایران پنج مرحله مشخص را در بر می گیرد.
۱) مرحله پيدايش: این مرحله با تاسیس شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در سال ۱۳۴۲ و با احداث واحد تولید کود شیمیایی شیراز در سال ۱۳۴۳ آغاز گردید.
۲) مرحله گسترش اوليه: با ایجاد مجتمع هاي پتروشيمي رازي، آبادان، پازارگاد، كربن اهواز (ايران)، خارك ، فارابي ، بندرامام و طرحهاي توسعه پتروشيمي شيراز آغاز گردید. ( دوره سال های ۵۶-۱۳۵۲، ۵۱-۱۳۴۷، ۴۶- ۱۳۴۳)
۳) مرحله ركود: به علت مسائل ناشی از جنگ تحمیلی، تولید به حداقل رسید و عملیات تکمیل احداث پتروشيمي بندرامام نیز متوقف شد ولی تکمیل طرح های نیمه تمام از جمله طرح گسترش شیراز ادامه داشت.
۴) مرحله تجديد حيات و بازسازي: اجرای طرح های برنامه پنجساله اول و دوم توسعه (پتروشیمی اصفهان، اراک و تکمیل مجنمع های بندرامام و …) باعث شد که تولید در سال پایانی برنامه دوم به ۱۲ میلیون تن برسد.
نظرات