- دوشنبه 11 بهمن 1395 - 10:16
- کد خبر : 10419
- آب و آبفا » انرژی » برق و انرژی نیروگاهی » پیشخوان

وزیر نیرو در جمع خبرنگاران به تشریح مسائل وزارت نیرو پرداخت و در مورد خرید برق نیروگاه های تجدید پذیر، سرمایه گذاری خارجی، دانشگاه شهید عباسپور، ساخت سد و سهم برق در سبد انرژی صحبت کرد.
بهگزارش گروه انرژی ویکی پی جی و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو (پاون)، “حمید چیتچیان” دیروز (یکشنبه) در آستانه دهه فجر انقلاب اسلامی در نشست با اصحاب رسانه در پاسخ به سوالی مبنی بر عدم اختصاص بودجه ۴۰۰ میلیاردی طرح احیا و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی، گفت: تاکنون به صورت نقدی رقمی از اعتبار این طرح را دریافت نکردهایم ولی با این وجود اقدامات ما برای اجرای این پروژه ملی متوقف نشده است؛ سازمان برنامه و بودجه نیز وعده داده است، طی روزهای آینده بخشی از اعتبارات این طرح را پرداخت کند.
وزیر نیرو همچنین به وقوع سیل در سیستان و بلوچستان نیز اشاره کرد و افزود: در این استان تعداد قابل توجهی سد احداث و تعدادی نیز در حال احداث است که در همین سیل روزهای گذشته این نقطه از کشور بیش از ۸۵ میلیون مترمکعب از سیلابی که جریان پیدا کرده بود توسط سدهای استان مهار شده است که در آینده نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت. البته در این بین همچنان مقادیری از آبها از دسترس خارج میشود که طبعاً اقدامات وزارت نیرو برای مهار آنها متناسب با اعتبارات این وزراتخانه است.
چیتچیان مشکل اصلی مشکل شبکههای انتقال آب سدهای سیستان و بلوچستان را محدودیت منابع مالی دانست و گفت: سابق بر این تعدادی زیادی طرح در سراسر کشور شروع شده که براساس اطلاعات قانون بودجه اگر میزان اعتبارات مورد نیاز اتمام طرحها را در کنار اعتبارات سالانه قرار بدهیم بین ۲۷ تا ۲۸ سال زمان خواهد برد تا این پروژهها به اتمام برسد.
وی تصریح کرد: بدین منظور دولت در تلاش است تا از مشارکت بخش خصوصی برای اتمام این طرحها استفاده کند که هم اکنون طبق برآورد صورت گرفته ۱۵۰ طرح وزارت نیرو با مشارکت بخش خصوصی در حال اجراست ولی این مهم برای تمامی پروژهها مصداق ندارد که امیدواریم با مکانیزم های پیش بینی شده از سوی دولت همچون اسناد خزانه روند اتمام طرحها سرعت بیشتری به خود بگیرد.
قیمت خرید تضمینی نیروگاههای تجذیرپذیر منطقی است
وزیر نیرو در بخش دیگری از سخنان خود قیمت خرید تضمینی نیروگاههای تجذیدپذیر را منطقی برشمرد و افزود: هم اکنون بخش خصوصی داخلی و خارجی در این قسمت سرمایه گذاری و برق خود را به فروش میرسانند؛ ما نیز انرژی تأمین شده را خریداری و مبلغ آن را پرداخت میکنیم که با چنین روندی بنگاههای بخش خصوصی در حال اداره است و مشکلی در زمینه تعرفهها وجود ندارد.
چیتچیان ادامه داد: ولی در این بین هزینههای مالی برای سرمایه گذاران داخلی بالاست و باید آن اصلاح شود. بنابراین شرکتهای داخلی باید سعی کنند از منابع مالی خارجی نیز استفاده کنند.
میزان قراردادهای صنعت آب و برق با سایر کشورها نیز سؤال دیگری بود که در این نشست خبری از چیت چیان پرسیده شد.
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه پس از انعقاد برجام مراجعات متعددی از کشورهای مختلف داشتهایم، عنوان کرد: هیئتهای اقتصادی روسیه، چین، کره جنوبی، ژاپن، ترکیه، بلژیک، دانمارک، اسپانیا، انگلیس و آلمان از جمله کشورهای بودهاند که در این مدت به صورت مکرر برای انجام مذاکره وارد ایران شدهاند؛ در این بین، برخی منجر به قرارداد، برخی منجر به اجرا و برخی نیز در حال مذاکره است.
جذب دو میلیارد یورو سرمایه خارجی طرحهای برقی در سال جاری
وی با تاکید بر اینکه اغلب پروژههای اجرا شده در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر بوده است، گفت: مجموع پیشنهادات طرفهای خارجی به ایران در زمینه طرحهای برقی بیش از ۱۰ تا ۱۵ میلیارد یورو بوده است که امیدواریم در طول سال جاری بتوانیم دو میلیارد یورو سرمایه گذاری خارجی را تأمین کنیم.
صنعت آب و برق تاوان جدایی دانشگاه عباسپور را خواهد داد
بازگشت دانشگاه شهید عباسپور به وزارت نیرو سؤال دیگری بود که در این نشست مورد توجه خبرنگاران گرفت. وزیر نیرو با ابراز تأسف از انتقال این دانشگاه در دولت گذشته به وزارت علوم، گفت: در روند جابجایی باید به این نکته توجه داشته باشیم که با انجام چنین اقدامی چه به دست آوردهایم و چه چیزی را از دست دادهایم.
چیت چیان افزود: قبل از جدایی این دانشگاه رشتههای مهندسی کاربردی متعددی همچون برق نیروگاه، مکانیک نیروگاه، سدسازی، تاسیسات آب و فاضلاب و… وجود داشت ولی با تصمیم دولت گذشته و جدایی این دانشگاه از وزارت نیرو تمامی این رشتهها نیز تعطیل شده است و این مجموعه آموزش عالی در حال جذب دانشجویانی با رشتههای معمولی سایر دانشگاههاست.
وی تاکید کرد: سؤال اینجاست ما در قبال از دست دادن چنین رشتههای ارزشمندی چه چیزی را به دست آوردهایم؟ ما از ابتدا با وزارت علوم در رابطه با این جدایی مذاکره داشتهایم ولی تاکنون به نتیجه نرسیدهایم. باید بدانیم اگر این اقدام اشتباه اصلاح نشود مطمئناً صنعت آب و برق در آینده تاوان این تصمیم غلط را خواهد داد.
وزیر نیرو در ادامه سخنان خود در این نشست خبری به موضوع کیفیت آب شرب در کشور نیز اشاره کرد و گفت: کیفیت آب شرب از دو دیدگاه مورد بررسی قرار میگیرد. نخست از منظر استاندارهای بهداشتی است که هم اکنون تمام آب شرب کشور کیفیت بهداشتی لازم را در اختیار دارند. ولی از نظر سختی آب ممکن است در برخی نقاط EC آن بالا باشد که با وجود اینکه از نظر بهداشتی مشکلی ندارد، ولی برای دست یابی به طعم آبی مطلوب تر نصب آب شیرین کن را در دستور کار فعالیتهای خود قرار دادهایم.
خودکفایی ۱۰۰ درصدی ساخت سد در کشور
چیت چیان که در نشست خبری تشریح برنامههای این وزارتخانه به مناسبت ایام الله دهه فجر سخن میگفت، یکی از دستاوردهای قابل توجه کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی را دست یابی به فناوری سدسازی برشمرد و افزود: کشور در اوایل انقلاب قادر نبود حتی سدی با ارتفاع هشت متر را بدون کمک طرفهای خارجی بسازد ولی هم اکنون تمامی سدهای کشور با هر مشخصات، طرح و تجهیزاتی توسط متخصصان داخلی ساخته و به بهره برداری میرسد و امروزه نه تنها ۱۰۰ درصد در این زمینه به خودکفایی رسیدهایم بلکه در سایر کشورها نیز اقدام به احداث سد کردهایم.
۱۲۰۰ میلیارد اعتبار برای کاهش یک درصدی هدررفت
وی به مبحث هدررفت آب نیز اشاره ای کرد و افزود: هم اکنون هدررفت مربوط به شبکههای آب شهری و روستایی است که میزان هدر رفت فیزیکی آب به میزان ۱۳ درصد و جلوگیری از آن نیازمند هزینههای بسیار سنگینی است به طوری که برای کاهش یک درصد این رقم سالیانه هزار و ۲۰۰ میلیارد سرمایه گذاری میکنیم.
دلایل طرح موضوع افزایش سهم برق در سبد انرژی
وزیر نیرو در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه تاکید مقامات این وزارتخانه برای افزایش سهم برق در سبد انرژی به دلیل انحلال وزارت نیرو در برنامه ششم توسعه بوده است یا خیر، عنوان کرد: در قانون برنامه صحبتی از انحلال و یا ادغام وزارت نیرو نشده و چنین موضوعی به هیچ عنوان وجود ندارد.
چیتچیان به دلایل طرح موضوع افزایش سهم برق در سبد انرژی اشاره کرد و افزود: آلودگی شدید هوای تهران وضعیتی است که بر کسی پوشیده نیست و همگان به خوبی از شرایط فعلی هوای پایتخت آگاه هستیم؛ بنابراین وزارت نیرو برای رفع این معضل نیز میتواند مشارکت داشته باشد.
وی در تکمیل این بخش از سخنان خود با تاکید بر اینکه وزارت نیرو به عنوان یک رسالت ملی چنین پیشنهادی را ارائه داده است، گفت: ما هر چه بتوانیم خودروهای برقی را توسعه بدهیم مطمئناً به کاهش استفاده از انرژیهای فسیلی نیز کمک کردهایم. یا به طور مثال ما هر ساله در فصول سرد سال با وارونگی هوا مواجه هستیم و حجم استفاده از انرژیهای فسیلی برای گرم نگاه داشتن ساختمان و به طبع آن افزایش آلودگی بیشترین میزان خود میرسد.
وزیر نیرو تصریح کرد: امروزه در بسیاری از کشورها جایگزینی و استفاده از برق به جای گاز را برای مصارف گرمایشی در دستور کار قرار دادهاند و ما نیز میتوانیم چنین برنامه ای را در کشور خود پیاده سازی کنیم. البته این پیشنهاد برای تمامی نقاط کشور نیست و در برخی از شهرهای بزرگ که با مشکل آلودگی هوا مواجه هستیم میتوانیم این طرح را با اولویت اجرایی کنیم که مطمئناً با اجرایی چنین طرحی تغییر محسوسی در کیفیت هوای شهرهای بزرگ اتفاق خواهد افتاد.
صنعت آب و برق یکی از قربانیان ریزگردها است
وی در بخش پایانی این نشست خبری نیز گریزی به قطعی برق اهواز زد و افزود: مسئله ریزگردها مشکلات متعددی را برای جامعه ایجاد میکند که علت اصلی این پدیده نیز به موضوع خشکسالی برمیگردد؛ چرا که اگر میزان بارشها کافی باشد پوشش گیاهی منطقه مانع از بروز چنین رخدادی میشود.
وزیر نیرو صنعت آب و برق را یکی از قربانیان ریزگردها دانست و افزود: ریزگردها زمانی که وارد تاسیسات میشود تا زمانی که خشک باشد مشکلی ندارد ولی زمانی که قدری دچار رطوبت میشوند نمک آن خاک باعث میشود جریان الکتریک ایجاد و پستهای برقی دچار مشکل میشوند؛ به طوری که در طی چند روز اخیر سه پست ۴۰۰ کیلوواتی و ۲۰ پست ۱۳۲ کیلوواتی اهواز به دلیل مشکل یاد شده از مدار خارج و با این قطعی تصفیه خانههای ما نیز دچار مشکل شدهاند.
چیت چیان خاطرنشان کرد: وزارت نیرو برای مقابله با این پدیده تمهیداتی اندیشده است تا با پوشش سیلیکونی تاسیسات خود بتوانیم شبکههای موجود را در مقابل این ریزگردها مقاوم کنیم.
نظرات