- سه شنبه 28 دی 1395 - 12:26
- کد خبر : 8917
- اقتصاد » پیشخوان » صنعت، معدن و تجارت

کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت « شرکت های دانشبنیان » آئیننامهای را برای تشخیص این نوع شرکتها دارد که به سه نوع نوپا، تولیدی و صنعتی تقسیم میشوند.
کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت « شرکت های دانشبنیان » آئیننامهای را برای تشخیص این نوع شرکت ها دارد که به سه نوع نوپا، تولیدی و صنعتی تقسیم میشوند.
به گزارش صنعت و معدن ویکی پی جی به نقل از باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا»؛ گشایش پرونده «دانشبنیان رمز توسعه پایدار کشور» و پرداختن به ماهیت فعالیتهای دانشبنیانی و تسهیلاتی که برای صاحبان ایده و این دانشگاهها در نظر گرفته شده است، سؤالات بسیاری را برای مخاطبان درباره چگونگی تشخیص این شرکتها به وجود آورده است.
مطابق آییننامه اجرایی قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانشبنیان، شرکتها و مؤسساتی که در زمینه گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری و تجاریسازی نتایج تحقیق و توسعه شامل (طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده بالا فعالیت میکنند، دانشبنیان تلقی میشوند.
اما با قالب تعریف ارائه شده، با چه شاخصهایی میتوان به دانشبنیان بودن یک مجموعه پی برد؟
کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانشبنیان، آئیننامهای را برای ارزیابی و تشخیص دارد که در آن گفته شده «کالاها و خدمات ارائه شده از سوی شرکت متقاضی باید همه معیارهای مندرج در ماده ۱ را داشته باشد».
ماده یک این آئیننامه به شرح زیر است:
شرایط کالاها و خدمات دانشبنیان مورد تأیید
سطح فناوری: دانش فنی طراحی و ساخت نمونه آزمایشگاهی یا صنعتی کالاها و خدمات به دلیل پیچیدگی فنی دارای این شرایط باشد:
• به سختی قابل کپیبرداری بوده و کسب آن از موانع اصلی ورود شرکتهای دیگر به بازار باشد.
• نیازمند تحقیق و توسعه قابل توجه توسط تیم فنی خبره برای کسب آن باشد.
• منجر به ایجاد بخش عمده ارزش افزوده محصول شده باشد.
مرحله تولید: کالاها باید یا در مرحله حال تولید یا حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی ساخته شده باشند؛ خدمات باید دارای اسناد فروش باشند.
تسلط بر دانش فنی: دانش فنی طراحی کالاها و خدمات یا یک زیرسیستم اصلی کالا و خدمات یا دانش فنی طراحی و اجرای فرآیند تولید پیچیده کالا و خدمات، از طریق یکی از روشهای زیر کسب شده باشد:
• عمدتاً بهصورت داخلی توسعه داده باشد.
• بهصورت نسبتاً کاملی از طریق فرآیند مهندسی معکوس کسب شده باشد.
• هر چند دانش فنی محصول یا فرآیند پیچیده تولید از مجموعههای بیرونی کسب شده اما شرکت توانسته در محصول یا فرآیند پیچیده تولید محصول، تغییرات اساسی ایجاد کند.
در ذیل این آئیننامه آمده که خدمات زیر به عنوان خدمات دارای معیار “سطح فناوری” پذیرفته میشود:
الف- خدمات «دانش فنی، فناوری و طراحی روی کالا یا خدمت حائز معیارهای سطح فناوری»
ب- خدمات جانبی نصب، تعمیر و نگهداری تخصصی، مرتبط با کالا یا خدمت حائز معیارهای ماده ۱ و ساخته شده توسط شرکت متقاضی
ج- خدمات ارائه شده با استفاده از تجهیزات یا فرآیندهای حائز معیارهای ماده ۱ و ساخته شده توسط شرکت متقاضی
در صورتیکه تسلط بر دانش فنی روی کالاها و خدمات دانشبنیان توسط افراد اصلی شرکت، قبلا در مجموعه دیگری از جمله دانشگاهها، مراکز پژوهشی و سایر شرکتها انجام شده باشد، بند تسلط بر دانش فنی مورد تأیید خواهد بود.
به گزارش تسنیم، همچنین شرکتهای متقاضی دانشبنیان شدن باید معیارهای یکی از مواد ۲ یا ۳ یا ۴ را نیز احراز کنند.
شرایط شرکتهای دانش بنیان مورد تأیید
ماده ۲ – شرکتهای تولیدکننده کالاها و خدمات دانشبنیان
• سهم فعالیت های دانشبنیان از درآمد شرکت
حداقل ۵۰ درصد از درآمد یک سال مالی گذشته شرکت که در اظهارنامه مالیاتی شرکت ذکر شده است ناشی از فروش کالاها و خدمات دانشبنیان دارای همه معیارهای ماده ۱ باشد.
• نیروی انسانی
شرکت دارای حداقل معادل سه نفر نیروی انسانی تمام وقت باشد.
نسبت کارکنان تماموقت در بخشهای اصلی با حداقل مدرک کارشناسی، به کل کارکنان تمام وقت فعال در بخش های اصلی، برای شرکتهای دارای کمتر از ۵۰ نفر نیروی انسانی حداقل ۳۰ درصد و برای سایر شرکتها حداقل ۲۰ درصد باشد.
ماده ۳ – شرکتهای نوپا
• سهم فعالیتهای دانشبنیان از درآمد شرکت
کالاها و خدمات دانشبنیان مورد تأیید را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیارهای ماده یک ساخته و ارائه کند.
• نیروی انسانی
شرکت دارای حداقل ۲ نفر نیروی انسانی پارهوقت بوده که حداقل یک نفر از آنها، در حوزه کالا و خدمات دانشبنیان شرکت متخصص باشد.
• سابقه شرکتی
حداکثر سه سال از زمان ثبت شرکت گذشته باشد.
ماده ۴ – شرکتهای صنعتی دارای فعالیت دانشبنیان
• نوع ۱
حداقل ۱۰ درصد از درآمد یک سال مالی گذشته شرکت که در اظهارنامه مالیاتی شرکت ذکر شده، ناشی از فروش کالاها و خدمات دانشبنیان دارای همه معیارهای ماده ۱ باشد و شرکت دارای حداقل معادل ۳ نفر نیروی انسانی تمام وقت باشد.
• نوع ۲
حداقل ۵۰ درصد از درآمد یک سال مالی گذشته شرکت، از محل فروش کالاهایی که لزوما در فهرست کالاها و خدمات دانشبنیان نبوده و معیارهای ماده ۱ را ندارد، با استفاده از تجهیزات یا فرآیندهای حائز همه معیارهای ماده ۱ باشد.
شرکت دارای حداقل معادل ۳ نفر نیروی انسانی تمام وقت باشد.
برخی نکات حائز اهمیت در آئیننامه دانش بنیان:
• شرکت های موضوع این آییننامه برای مدت دو سال مشمول حمایتهای مورد نظر قانون میشوند؛ تمدید این زمان منوط به تداوم معیارهای مورد نظر آییننامه ارزیابی و تشخیص شرکتها و موسسات دانشبنیان است.
• همه شرکت هایی که از تاریخ تأسیس آنها بیش از سه سال گذشته باشد، باید در مرحله ارائه تقاضا دارای اظهارنامه مالیاتی باشند.
• شرکت های صنعتی دارای فعالیت دانشبنیان، مشمول معافیتهای مالیاتی نیستند.
• شرکت های نوپا در صورت تمدید، علاوه بر دارا بودن معیارهای آییننامه ارزیابی و تشخیص شرکتها و موسسات دانشبنیان باید دارای اظهارنامه مالیاتی باشند.
• حمایت های موردنظر قانون، صرفاً برای توسعه و تولید کالاها و خدمات دانشبنیان حائز همه معیارهای ماده یک خواهد بود.
• شرکت های تأیید شده برای استفاده از هر یک از حمایت ها و تسهیلات مدنظر قانون باید معیارهای خاص مورد نظر برای آن نوع حمایت ها و تسهیلات را نیز احراز کنند.
• حمایت هایی که به هر دسته از شرکت ها تعلق میگیرد، از سوی کارگروه یا سایر مراجع ذیصلاح تعیین میشود و متقاضیان لازم است برای ثبتنام جهت ارزیابی به سامانه www.reg.daneshbonyan.ir مراجعه کنند.
• واحد تحقیق و توسعه یا طراحی مهندسی و شرکتهای منشعب از شرکتها، موسسات یا مراکز علمی و پژوهشی، چنانچه به صورت یک شرکت مستقل حقوقی ثبت شود، میتواند مستقلا در سامانه ثبتنام نموده و فرآیند ارزیابی روی آنها انجام شود.
• شرکت های متقاضی موظف به ارائه تعهدنامه دارا بودن نظام نامه مالی، مصوب در هیئت مدیره یا مجمع عمومی شرکت یا موسسه هستند.
• صورت های مالی شرکت های متقاضی، حسب مورد باید به تأیید حسابرسان رسمی (موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران) برسد.
• پرونده شرکت هایی که برخی از معیارهای این آییننامه را احراز نمیکنند در موارد خاص به پیشنهاد اعضای کارگروه یا دبیرخانه کارگروه، در کارگروه مورد بررسی قرار میگیرد.
نظرات